Setra S531 DT – S-класата на автобусите

Нов впечатляващ модел автобус бе представен от Sestra, част от концерна Daimler. Двуетажното возило предлага комфорт и спокойствие на пътниците и сериозно вдига летвата на пазара за пътнически автобуси.

Sestra S531 DT се отличава с подобрената си аеродинамика, която води до намаляване на разхода на гориво с 10% в сравнение с предходния модел S 431 DT. С коефициент на челно съпротивление 0.35 автобусът се сравнява наравно с хот-хечът Ford Focus RS. Създателите от Sestra обясняват, че този показател се дължи на специални елементи, които са монтирани в предната и задната част на автобуса – например стъклата и задните стойки със специална форма. Друг детайл, вдъхновен от състезателните автомобили, е системата на чистачките на предното стъкло.

Автобусът е с дължина 14 метра и побира общо 83 пътници. Багажникът е със сериозен обем от 8.4 кубични метра. Интересна особеност е, че в климатичната система е използвана технология за ароматизация на въздуха каквато можем да намерим в Mercedes-Benz S-Class. Тя може да се включи при работещ двигател и на затворени врати, а на разположение са 6 различни ухания.

Двуетажната машина е екипирана с набор системи за безопасност и асистенти на водача. Този автобусен модел е първият с технология Active Brake Assist 4, която различава пешеходците, информира шофьора, ако възникне опасност, а в краен случай включва и автоматично спиране. Технологията може да засече обекти на разстояние до 240 метра, пешеходци се разпознават на дистанция до 80 метра, а велосипеди, скутери и мотори – до 160 метра. Също е включена и система за следене на мъртви зони.

В Sestra S531 DT е поставен 12.8-литров 6-цилиндров дизелов агрегат с мощност 510 конски сили. При 1100 об/мин се достига и максималният въртящ момент от 2500 Нм. Резервоарът вмества 540 литра гориво, а срещу допълнително заплащане може да се постави и допълнителен с обем 170 или 240 литра.

Автор: Емануила Гавраилова

Напиши коментар