Porsche спечели 24 часа на Льо Ман

Победата от тазгодишното издание на култовата надпревара „24 часа на Льо Ман” отиде при отбора на Porsche. За тях това е трети пореден и общо 19-и триумф в това състезание. С лаврите се окичи вторият им автомобил в клас LMP1, който изгуби повече от час в бокса в събота заради тежка повреда на предния мост.

Соченият за фаворит отбор на Toyota не успя да се представи на ниво. Двете коли стартираха от първа редица и известно време бяха начело, но през нощта поставилият рекорд в квалификацията болид №7 се оттегли заради дефект в съединителя, а този с №9 имаше сериозни проблеми с хибридната система и накрая финишира едва осми.

След като стана ясно, че японският тим няма да донесе победа, започнаха спекулации за двойна победа на Porsche. За жалост само 3 часа преди края на състезанието проблем с налягането на маслото саботира автомобил №1, управляван от Ник Танди, Андре Лотерер и Нийл Яни. За сметка на това кола №2, пилотирана от Тимо Бернхард, Брендън Хартли и Ърл Бамбър, се представи повече от блестящо със записани общо 37 обиколки при средна скорост 245,6 км/ч.

Следващите две места отидоха при отбора на Orteca от по-долния клас LMP2. Оливър Джарвис, Тома Лоран и Хо-Пин Тунг от „Джеки Чан Рейсинг” взеха преднина пред съотборниците си Нелсиньо Пикет, Матиас Беш и Дейвид Ханемайер.

Пресеклият финиша първи, Тимо Бернхард, сподели: „След първте 4 часа ситуацията беше ужасна, но никога не можеш да предвидиш какво ще се случи в това състезание. Именно това е духът на „Льо Ман”. Когато загубихме другия автомобил просто карахме на пълна газ, за да поведем и спечелим. Това е сбъдната мечта за мен.”

Автор: Емануила Гавраилова

Напиши коментар