Холандци правят серийна кола на слънчеви батерии

Solar Team Eindhoven са група млади студенти от Техническия университет в Айндховен. Причината техните имена да циркулират все повече е, че те са на път да направят пробив в света на автомобилите с работата си върху сериен модел, използващ слънчеви батерии.

По информация от официалния сайт на проекта, машината ще носи името Lightyear One. Изобретателите обясняват, че тя ще се захранва от чиста слънчева енергия и за един ден би събрала достатъчно такава, че да стигне за през нощта. При подходящи условия дори ще може да се шофира няколко месеца без да трябва да се зареди.

Пробегът ще зависи изцяло от количеството слънчева енергия и дни с ясно време. Ориентировъчно се казва, че на Хавайските острови ще може да пропътува 20 000 км. годишно, докато в Ню Йорк и Амстердам съответно 14 000 и 10 000 км.

Към момента няма конкретни технически детайли за автомобила. Изданието Electrek коментира, че основният проблем с Lightyear One в момента засяга теглото – не би било възможно да се инсталират достатъчно слънчеви батерии, които да задвижват маса от 1300 кг. Студентите вече са направили работещ експериментален прототип, но теглото му е възлизало на едва 400 кг.

Въпреки неяснотите обаче поръчки за Lightyear One вече се приемат срещу капаро от 19 000 евро. То представлява 10% от общата сума, която ще е 190 000 евро. През 2019 г. се очаква първата партида от 10 автомобила, а за следващата година се предвиждат още 100.

Автор: Емануила Гавраилова

Напиши коментар