Как ще изглежда бъдещият градски транспорт

С всяка крачка на технологичния прогрес, реалността, която ни рисуват фантастичните филми, е все по-близо до нас. Доказателство за това ни предоставя производителя на самолети Airbus, които сътвори концепцията за едноместно летящо такси, което да се управлява от изкуствен интелект. Невероятната идея носи името CityAirbus.

Уникалното превозното средство осигурява спасение от проблемните задръствания в големите градове. Благодарение на него ще могат да се освободят значителни градски площи, както и драстично ще се намалят разходите по строителството и поддръжката на пътната инфраструктура. Работата на компании като Uber ще бъде улеснена.

По време на конференция в Мюнхен, изпълнителният директор на Airbus – Том Ендерс, съобщи, че първата демонстрация предстои съвсем скоро и допълни, че ако преди сто години градският транспорт е слязъл под земята, то сега благодарение на технологичния напредък имаме възможност да го издигнем над нея.

Въздушните таксита ще започнат своите изпитания най-късно тази есен в Сингапур. Тестовете ще се извършват в специално изградени стъклени тунели на територията на университетския парк.

Освен Airbus има и други компании, работещи за иновационното развитие в сферата на транспорта. Китайски стартъп разработи персонален квадрикоптер, който не само, че ще бъде с изцяло автономно управление, но и ще може да се „призовава” чрез мобилно приложение.

Напиши коментар