Есапека Лапи с дебютна победа в WRC

Пилотът на Toyota – Есапека Лапи събра погледите с отличното си представяне в деветия състезателен уикенд на WRC. За него това бе само четвърто състезание с мощните автомобили. Въпреки липсата си на опит и повредата в лявото задно колело, която се опита да го препъне в предпоследния етап, Лапи си извоюва победата на рали Финландия.

Новакът поведе още в петък въпреки жестокия отпор, който съотборникът му Яри-Мати Латвала му даваше. Той обаче имаше проблем с двигателя, заради което прекрати участието си в събота. Оттам насетне Лапи стисна лидерското място здраво и в крайна сметка финишира с 36 секунди преднина.

В края битката за следващите няколко места бе напрегната – на тях се наредиха съответно Елфин Еванс с Ford Fiesta, Юхо Ханинен с Toyota и Теему Сунинен. Пети финишира пилотът на Citroen Крейг Брийн.

Целият отбор на Hyundai имаше проблем с автомобилите си, като от това не избяга и Тиери Нювил. Пилотът завърши шести, но си спечели три допълнителни точки от суперспециалния етап. С това той събра така необходимите му 11 точки, за да изравни водача в класирането Себастиен Ожие. И тъй като е записал три победи този сезон, а Ожие само две, успя да заеме челното място.

Ожие не успя да вземе нито една точка от Финландия след като катастрофира още в петък. Съотборникът му От Танак се нареди на седмата позиция. Зад него финишираха миналогодишният победител Крис Мийк със Citroen, Дани Сордо с Hyundai и Мадс Остберг с Ford. Латвала се върна на пътя в неделя и успя да добави две точки към актива си.

Насладете се на спиращото дъха видео с най-запомнящите се моменти от надпреварата във Финландия:

Автор: Емануила Гавраилова

Напиши коментар