Volkswagen I.D. CROZZ Concept

Volkswagen представи третия модел от гамата I.D. – кросоувър купето I.D. Crozz. То следва пътя проправен от хечбека и минивана, които видяхме по-рано.

И този автомобил е построен на платформата за електромобили МЕВ, и по тази причина забелязваме познати дизайнерски решения. Например, подобно на хечбека и тук имаме предни врати, които се отварят по традиционен начин , и задни – по обратния.

Редом със запазените компоненти, има разбира се и доста новости – различна задна оптика, широк спойлер, панорамен покрив с LED-подсветка, която се управлява със сензори за жестове.

Четириместното купе е модернизирано с нов 10.2-инчов тъч-скрийн на мултимедийния панел и 5.8-инчово цифрово приборно табло, които заместват стереотипните копчета и превключватели. Шофьорът има на разположение последен модел проекционен екран. На вратите също се забелязват нововъведени сензорни панели.

I.D. Crozz Concept е с интегрирана система за автономно придвижване. При включването ѝ воланът се отдръпва в предното табло, а лазерните скенери на покрива се активират и започват да събират информация за заобикалящата среда на пътя. Паралелно с това се изменя и режимът на работа на светодиодната оптика.

Автомобилът е оборудван с два електродвигателя, осигуряващи обща мощност от 302 конски сили (201 се дължат на по-големия мотор, разположен на задната ос). Съотношението на масата е 48:52. Таванът на скоростта е 180 км/ч.

Двигателите се зареждат от литиево-йонни батерии с капацитет 81 кВт/ч. Пробегът с едно зареждане възлиза на 500 км, а самото зареждане отнема около 30 минути за 80% при вкл/чване във 150-киловатов заряден пункт.

Автор: Емануила Гавраилова

Напиши коментар