Rinspeed Oasis – първата кола-оранжерия

Rinspeed Oasis – първата кола-оранжерия

Швейцарските дизайнери Rinspeed представиха прототипа си с името Oasis. Това, което отличава колата от всички останали, е че има…..собствена градина – мини оранжерия зад волана! Много креативно и определено неповторимо!

oasis_ext_hires_002

Хечбекът е електрически, компактен, с огромни стъкла, заради които наподобява оранжерия. Колата разполага с две седалки, а задвижването се осигурява от 4 електромотора, монтирани във всяка една от четирите главини. Пътниците са двама и могат да вършат различни дейности – например воланът се превръща в клавиатура, наличен е голям извит дисплей, който помага да се управляват функциите на колата. Има системата за известяване, която прожектира различни съобщения на земята, които хората могат да прочетат, преди да влязат или излязат в колата.

1481059672-rinspeed-oasis-concept

Но най-интересната част от Oasis е оазисът в интериора. Зад волана има малка леха, достатъчна за засаждане на малки растения – репички, бонсай. Почвата е в саксия, която може да се премахне.

Колата може да бъде повикана от мобилно устройство и да й бъде зададен маршрут. За да бъде по-забавно и пълноценно пътуването, е налична висококачествена аудио система Harmon Kardon и Microsoft Office и Skype.

Rinspeed-Oasis-4

Rinspeed Oasis е замислен да бъде използван като автомобил за споделено пътуване. Швейцарците твърдят, че клиентите на услугата могат да повикат колата през тяхното мобилно устройство и да й наредят къде да ги откара. За да не им е скучно вътре, дизайнерите са предвидили висококачествена аудио система Harmon Kardon, както и апликации като Microsoft Office и Skype, които се очаква да впечатлят най-вече бизнес клиентите.

oasis02

Oasis може да се управлява и ръчно – но само след като шофьорът бъде подложен на “автоматичен тест” за концентрация и общо състояние. В другия случай – когато управлението е автоматично – челното стъкло се превръща в гигантски дисплей, а огледалата за обратно виждане потъмняват.oasis_ext_hires_005

Напиши коментар