Mercedes напуска DTM и влиза във Формула Е

Мерцедес потвърди оттеглянето си от DTM шампионата в края на сезон 2018, като за сметка на това ще се присъедини към Формула Е през сезон 2019/20.

Немският производител се включи в предшественика на сегашния DTM (Deutsche Tourenwaen Meisterschaft) през далечната 1988 г., като само 4 години по-късно първата им титла бе донесена от Клаус Лудвиг. Заради постоянно нарастващите разходи шампионатът бе преустановен през 1996 и подновен отново през 2000 г.

Сребърните стрели са ключов компонент от сериите – Лудвиг има в резерва си 2 титли, Бърнд Шнайдер – 5. Сред отличниците на отбора са и Гари Пафет, Пол ди Реста и Паскал Веерлайн – настоящият пилот на Заубер. След оттеглянето на тима от Щутгарт в шампионата ще останат само Audi и BMW.

Мерцедес показа интереса си към Формула Е още миналия октомври. Очакваше се да бъде сформиран отбор за сезон 5 – 2018/19, но самият Тото Волф обясни, че искат да се подготвят за шампионата възможно най-добре. Той синтезира нарастващия интерес на конструкторите към електрическия шампионат с думите: „Електрификацията вече се случва по пътя и Формула Е предоставя на производителите по-интересна платформа, благодарение на която новата технология да достигне до аудиторията”.

Автор: Емануила Гавраилова

Напиши коментар