Серия от падания в Аржентина, Винялес отново блести

Състезанието за Гран При на Аржентина завърши с триумф за Маверик Винялес, който по този начин изравни резултат на небеизвестния Уейн Рейни, пилотиращ в кралския клас. Младият испанец бе в напрегната надпревара за първото място със световния шампион Марк Маркес, но неочаквана катастрофа наклони везните в полза на пилота на Yamaha. Втори на почетната стълбичка се качи Валентино Роси, оставяйки съперника си от отбора на Honda, Кал Кръчлоу, трети. Роси отпразнува своя 350-ти старт в MotoGP този уикенд.

Марк Маркес започна състезанието с първо стартово положение и огромен опит зад гърба си, но това не му помогна да завоюва първата си победа този сезон. Стартът му беше перфектен, не остави възможност на някого да го задмине и само за една обиколка генерира аванс от 1.5 секунди срещу първия по петите му – Кал Кръчлоу.

Трети и четвърти преди края на първата от общо 25 обиколко бяха съответно Маверик Винялес и Валентино Роси, а Карел Ейбрахам, започнал с втора позиция, остана пети.

Другият пилот на Ducati, Андреа Довициозо, съумя след само една обиколка да се издигне с цели 5 позиции и да влезе в топ 10. Скоро след това Винялес задмина Кръчлоу и се изправи срещу свтовния шампион. Това трая кратко – Маркес изпусна контрола над мотоциклета си на втория завой и катастрофира тежко, оставяйки първата позиция на Винялес.

Това беше моментът, в който талантът на младия испанец си пролича и той направи най-скоростните обиколки в надпреварата. Десет обиколки след началото Роси започна да диша във врата на Кръчлоу. Двамата имаха зрелищна битка, но победител от нея в края на краищата излезе „Доктора”.

Най-позорно бе представянето в Аржентина на новия състезател за отбора на Ducati – Хорхе Лоренсо. Той се докосна до мотоциклета на Андрея Яноне и прекрачи очертанията на трасето още в първите метри на състезанието.

Автор: Емануила Гавраилова

Напиши коментар