Разяреният бик: Lamborghini Centenario

Италианците от Lamborghini винаги са се славили със създаването на внушителни спортни коли, но този път са сътворили нещо наистина ексклузивно – Centenario LP 770-4. Двувратото чудовище е произведено по повод 100-годишнината от раждането на основателя Феручо Ламборгини, и определено е най-мощния сериен модел, благодарение на своя атмосферен V12 агрегат, от който изригват 770 к.с.

Lamborghini-Centenario50

Конструкцията на Centenario е направена изцяло от Карбон, което е довело до доста прилично за подобен тип автомобил тегло – 1520 кг. Външният вид е фамозен – масивни сплитери, дифузъри, калници, прагове, задно антикрило и ковани алуминиеви джанти с размери 20-инча отпред и 21-инча отзад. Да не пропуснем и огромната изпускателна, както и карбон-керамичните спирачки.

Lamborghini-Centenario52

Вътре в суперколата атмосферата не остава по-далеч, за което допринасят велурени и карбонови материали, екстравагантна конзола с 10-инчов сензорен дисплей и всевъзможни технологични забавления. Пилотът може да избира измежду три режима на шофиране – Strada, Sport и Corsa.

Чрез задвижване към четирите колела Lamborghini Centenario спринтира от място до 100 км/час за някакви си 2.8 секунди, и така може да си откара докато не достигне максималната скорост от 350 км/час.

Моделът ще бъде пуснат в ограничен тираж от 40 екземпляра – 20 купета и 20 роудстъра. Цената за един брой – 1,75 милиона евро… Прилично нали?

Ето и първото видео с участието на футуристичното Lamborghini Centenario LP 770-4: