Стефан Петерханзел триумфира на рали Дакар

Стефан Петерханзел е победителят на рали Дакар. Французинът печели за втора поредна година с  Peugeot 3008 DKR, като това е седмата му победа в надпреварата.

На второ място се нареди Себастиян Льоб, а на трето  Сирил Депре – и двамата отново пилоти на Peugeot.

В четвъртък се състоя решаващият етап от съревнованието между Петерханзел и Льоб. За нещастие Петерханзел претърпя злополука с моторист и се наложи да остане при ранения докато медиците стигнат до мястото, а организаторите на ралито му възстановиха 14 минути. Себастиян Льоб и Даниел Елена имаха проблеми с ориентацията, а в петък спукаха гума.

На четвърто място бе Нани Рома следван от Жиниел Де Вилиерс. Като цяло представянето на  Toyota  не беше много на ниво. Пилотите изпитваха затруднения с високата надморска височина и с навигацията.

Разочароващо бе и участието на X-Raid MINI. На шесто място се нареди Орландо Теранова, а на седма Якоб Пржигонски. Мико Хирвонен катастрофира в четвъртък, което му нанесе загуба от три часа.

Сам Съндърланд за първи път взе победата при моторите, като донесе 16-та поредна титла на КТМ.  Миналогодишният победител Тоби Прайс счупи крака си в четвъртия етап и се отказа от участието си. В същия етап от надпреварата, Honda получи наказание от един час заради нелегално зареждане. Това лиши Хуан Бареда и Паоло Гонсалвеш от челните места.

 На първо място в клас  ATV се нареди Сергей Карякин, следван от Игнасио Касале на второ и Пабло Копети на трето.

Едуард Николаев върна Kamaz  на челното място в състезанието с камиони. Това е втората победа за Николаев, като първата му беше през 2013 година. Второто място е за Дмитри Сотников също с Kamaz, а на трето и четвърто се наредиха Херард Де Рой и Федерико Виягра, като и двамата представляваха Iveco.

Напиши коментар