Първият по рода си AeroMobil

Очаква ли ни нова ера в автомобилното производство? Според словашките създатели на компанията AeroMobil отговорът категорично е да!

В последните 20 години AeroMobil, начело с инженера Щефан Клайн, се опитва да създаде летяща кола, но първият наистина успешен опит е факт чак през 2013 г. За нещастие, при изпитателно излитане две години по-късно, автомобилът пада – ясен знак за тогава пилотиращият Клайн, че изобретението не е готово за пазара.

Направени са сериозни промени, а създателят на прочулите се в последните няколко години Segway, Денис Кеймън, е привлечен към проекта като старши консултант. Днес, от AeroMobil са убедени, че разполагат с качествен и безопасен продукт, който ще постави „нова ера в ефикасния и вълнуващ транспорт, предлагаща на потребителите уникален избор от методи за придвижване”.

Автомобилът все още не е дебютирал официално, но според предварителните сведения се очаква той да е двуместен, с тегло от само 600 кг и дължина от 6 метра.

AeroMobil ще използва мощен 4-цилиндров самолетен мотор Rotax 912 със съчетани въздушно и водно охлаждане, осигуряващ мощност от 100 конски сили.

Таванът на скоростта по асфалт ще е 160 км/ч, като със среден разход на гориво от 8 на 100, машината ще измнава 875 км с едно зареждане. Във въздуха статистиката седи малко по-различно – максимумът на скоростта е 200 км/ч, а с едно зареждане, при консумация от 15 литра на час, обхватът на полета е 700 км.

Премиерата на летящата кола ще се състои след седмица в Монте Карло, като заедно с това ще започнат и първите поръчки. Прогнозираните цени започват от 500 000 евро.

Автор: Емануила Гавраилова

Напиши коментар