Армейско чудовище с двигател от Maserati

Английската компания Horiba MIRA изработи специален поръчков всъдеход. Моделът бе представен на изложба на оръжия в Абу Даби. Подробности за машината бяха разкрити от представители на британското издание Autocar, които се повозиха на нея.

За направата на този звяр е взаимствана конструкцията на Hummer, а окачването на четирите колела е независимо. Пътният просвет варира между 120 и 300 мм. Автомобилът се задвижва от турбодизелов двигател V6 с обем 3.0 литра и мощност 330 конски сили. Агрегатът осигурява максимална скорост от 160 км/ч и ускорение от 0 до 100  за 10,5 секунди. Той, както и 8-степенната хидромеханична трансмисия ZF, са взети от спортното Maserati Ghibli.

Системата за задвижване на четирите колела на RIV от друга страна е изцяло нова. Предните колела на седана на Maserati се заключват от електронноуправляема муфа Magna, докато всъдеходът залага на раздатъчна трансмисия с междуосен диференциал Torsen.

Машината, предназначена за специалните сили, е проектирана, така че да може да бъде транспортирана от хеликоптер Boeing CH-47 Chinook до бойното поле. Тя може да минава през трудни терени и има място за четирима тежковъоъжени войници. Модификацита за шестима все още е в процес на разработване.

Автор: Емануила Гавраилова

Напиши коментар